søk
english

KVINAbadet

Oppdragsgiver
Kvinesdal Kommune

Landskapsarkitekt
Bjørbekk & Lindheim AS

Areal
3.200 m2

Status
1. premie i begrenset plan- og designkonkurranse mars 2013
Ferdigstilt desember 2016

RATIO vant i 2013 begrenset plan- og designkonkurranse for svømmehall i Kvinesdal. KVINAbadet ble åpnet 16. desember 2016. Den nye svømmehallen ligger ved elvebredden sentralt i kommunesenteret Liknes, og vil være en viktig generator for aktivitet og utvikling av sentrum vest for elva – og for bo-lysten i kommunen.

Svømmehallen rommer 25-meters konkurransebasseng med seks baner og integrert stupanlegg (1, 3 og 5 m), samt plaskebasseng, 10x 6 m terapi-/velværebasseng og et velvære-område med badstue, boblebad og en utendørs varmkulp i et lite atrium. Del av hovedbassenget har hev-/senkbar bunn for svømmeopplæring og aktivitet for barn og ikke-svømmekyndige. Stupetårnet gir også adkomst til en sklie med ca 7 meters høydefall, samt en kortsklie fra 3-meteren. Rundt 150 tilskuere får plass i tribuneanlegget. Foruten badefasilitetene rommer anlegget en mindre kafé med servering på tørr og våt side samt uteservering -  og en 14 meter høy klatrevegg i inngangshallen.

Bygningen er gitt en tydelig og lettfattet volum, med to «oppløft» som markerer stupområdet og hovedinngangen med klatrevegg. Innvendig byr bygget på noen romlige «overraskelser»: klatreveggen i inngangshallen samt et lite atrium som bringer uventet dagslys  - og snøvær - så å si midt i bygget og gir mulighet for et utendørs varmkulpsbad.

Ubehandlede betongvegger og mørke, grå keramiske gulvfliser gir – sammen med en gjennomgående bruk av eik i himling og detaljer – identitet og sammenheng i interiørene. Bassengene framstår som lysende kontraster til den gjennomgående dempede fargebruken. Stupetårnet i rødmalt betong utgjør et fokuspunkt i svømmehallen. I garderober og toaletter er det valgt keramisk flis i ulike dimensjoner og farger for å lette orienteringen. Kulp, plaskebasseng og elementer er kledd med mosaikkflis.

Utvendig er det valgt kledning i spesialtegnede kasetter i aluminium med komposittkjerne. Den lyse, sølvgrå overflaten reflekterer – som vannflaten - skiftningene i dagslyset; fra det grå på overskyede dager til skinnende refleksjon i sollys. I forbindelse med glassfeltene er det partier med liggende paneler i eik. Eika gjenfinnes som tema i interiørene: himlingen i svømmehallen, terapiområdet og øvrige publikumsarealer er utført i smale eikespiler med overliggende duk og akustisk matte.

Resepsjon, kafékjøkken og personalrom står som frittstående «bokser» i planen, kledd med eikefinerte plater; badstuen kledd med samme eikepanel som i fasadene. Interiørdetaljer er utført i eik.

200-års flomnivå har vært definerende for valg av konstruksjonsløsninger. Bygget er fundamentert på rammede betongpeler som sammen med egenvekt av bygget bidrar til å motvirke oppdrift fra flomvann. Bæresystemet er i plasstøpt betong, etasjeskiller er utført plasstøpt med fall lagt direkte i betongstøpen. Det er under støping av betongveggene benyttet porebrytende duk pålimt forskalingselementene, for å unngå synlige luft-porer.

Det er installert varmepumpe basert på varmeuttak fra grunnvannet. Bruktvannet fra bassengene gjenvinnes gjennom ultrafiltrering.

Foruten arkitektarbeidet har RATIO hatt prosjekteringsledelsen og vært interiørarkitekt og ansvarlig prosjekterende for bygningsfysikk. Prosjektet er utført som hovedentreprise for grunnarbeider og bygningsmessige arbeider, med sideentrepriser for øvrige fag.

Foto:
Tove Lauluten
Sindre Ellingsen
RATIO arkitekter
lukk >>