Rammebetingelser
Nye Aker er planlagt utbygd i to etapper, hvor størstedelen av utbyggingen er planlagt i første etappe. Etter utbygging av etappe 2 vil Nye Aker bli Norges største lokalsykehus med et samlet areal, inklusive ombygginger, på 206 800 m2.
Hele tomten for det nye sykehuset er 186 mål og ligger på en høyde over byen med utsikt til omgivelsene i flere retninger. Det nye sykehusets bygninger vil sammen med de eksisterende byggene legge til rette for fremtidens pasientbehandling. Sammen vil de berike hverandre og danne et meningsfylt fysisk uttrykk for utviklingen innen medisin og helse. Det er derfor lagt vekt på en god integrasjon av gammelt og nytt, bygninger og grøntområder, og logistikk og trafikk, for å gi merverdi til pasientbehandlingen, byen, landskapet og menneskene.
Situasjonsplanen bygger på analysen gjort i skisseprosjektet fra 2019 (utarbeidet av Nordic Office of Architecture, AART, Cowi m.fl.), der en mengde alternative strukturforslag ble valgt ned til et konsept kalt «Utsikt».
Arkitektur
Situasjonsplanen består av to byrom, Sinsenaksen og Akerløperen, i rett vinkel på hverandre med et adkomsttorg i krysningspunktet. Byrommene utformes som rette gaterom med åpenhet mot omgivelsene i alle himmelretninger
Byrommene organiserer området arkitektonisk, funksjonelt, trafikalt og visuelt, og gir anledning til bruk av områdets kvaliteter for alle i området, også for dem uten tilknytning til pasientbehandling og annen sykehusorientert virksomhet.
Byplangrepet, som skiller bygg for somatikk, psykisk helsevern og teknikk/forsyning fra hverandre, innebærer at området oppleves oversiktlig, tilgjengelig og vennlig.
Fasadene er tre til fire etasjer høye mot byrommene siden høyhusene er trukket tilbake. I tillegg er gesimsen brutt og trukket tilbake der det er mulig, for å variere uttrykket.
I ytterkanten av tomten løses bygningsmassen opp i mindre bygninger plassert i park. Disse blir en kombinasjon av nybygg for Psykisk helse og Avhengighet (PHA) og oppgradering av eksisterende bygg.
Eksteriørkonseptet bygger videre på de arkitektoniske hovedgrepene. Målet er å gi hver bygning et eget preg, samtidig som det understøtter et helhetlig grep, og at sykehuset oppfattes som et sted med en egen identitet, uten å bli monotont.
Fasadene som ligger nær byrommene skal detaljeres slik at de oppleves rike og interessante på nært hold, samtidig som de skal være generelle og fleksible med hensyn til skifte av funksjoner over tid. Det legges vekt på robuste og taktile kvaliteter, samt at fasadene åpnes der de kan slik at det blir kontakt mellom inne og ute.
De eksisterende vernede byggene bidrar til variert bygningsmiljø og menneskelig skala, og er premissgivende for valg av fasadematerialer for store deler av nybyggene.
Funksjon
Somatikkbygget ligger sentralt i området, og bygningsmassen er orientert langs Akerløperen mot øst og Sinsenaksen mot sør. Bygget består av en base og et høyhus. Basen rommer funksjoner som operasjon, intensiv, bildediagnostikk, laboratoriemedisin, sterilsentral, apotekproduksjon, poliklinikk og dagbehandling, høysikkerhetsisolater og akuttmottak.
Nye Aker blir et universitetssykehus, og undervisningsarealer med seminarrom og auditorier med høy kvalitet og forskjellig størrelse og funksjon blir integrert i basen. I høyhuset ligger funksjoner som døgnområder og kontorer.
Den nye bebyggelsen for PHA (Psykisk helsevern og avhengighet) sør for hovedbygget avgrenses av Sinsenaksen og Adkomsttorget i nord, Akerløperen i øst og Trondheimsveien i vest.
Mellom PHA nord og PHA sør ligger Sinsenveien 76, som er et eksisterende bygningsanlegg fra 1941. Anlegget suppleres med to nye bygninger som knyttes sammen med de eksisterende.
Anlegget består av vare- og distribusjonssentral (VDS)
og teknisk sentral (TS) samt varegård på to nivåer.
Deler av programarealet for Nye Aker plasseres i eksisterende bygninger som skal rehabiliteres og ombygges. I alt inngår ni eksisterende bygg i ombyggingsprosjektet, hvorav syv er vernet eller fredet.
De vernede og fredete bygg representerer viktig sykehushistorie på Aker. De bidrar til variert bygningsmiljø og mindre skala på det nye sykehusområdet, og byggenes historiske kvaliteter er førende for nybygg og vil være levende på Nye Aker.
Gjennomføring
Arkitektgruppen med rådgivere, «Team Nye Aker», ble kontrahert sommeren 2020. Til grunn for arbeidet lå en skisseprosjektrapport utarbeidet av Nordic Office of Architecture, AART Architects, Bjørbekk og Lindheim landskapsarkitekter, COWI, Norconsult og Metier OEC. Skisseprosjektet ble levert til Helse Sør-Øst RHF (HSØ) november 2019 og godkjent våren 2020. Alt arbeidet i prosjekteringsgruppen er basert på skisseprosjektets arkitektoniske, tekniske og organisatoriske forutsetninger. Endringer er foreslått kun som en naturlig utvikling av prosjektet, søkt gjennomført innenfor rammene gitt i konseptfasen.
Ivaretakelse av virksomheter på og i nærheten av tomten, herunder sykehusdrift, er sentralt i byggeperioden
Det blir et stort anleggsområde, med mange aktører, mange grensesnitt og stor grad av samtidighet som skal ivaretas. Dette vil være premissgivende for anleggsgjennomføringen.
Sentrale temaer som vil måtte hensyntas og planlegges for er blant annet: Støy, støv og rystelser i og nær boligområdet, belastning for pasienter på legevakt og helsearenaen, adkomstforhold, trafikk på det lokale veinettet, midlertidig sperring av veier, konflikt med tungtrafikk og sikring av sikker varelevering til virksomhetene, vurdering av om fremtidige eller provisoriske løsninger påvirker adkomst til og fra byggegrop, plassering av riggområder og massehåndtering.
Helt sentralt vil det være å sikre god informasjon til alle aktører og berørte parter gjennom hele byggeprosjektet. All erfaring tilsier at dette må prioriteres.
Miljø
Miljømålene som foreslås i forprosjektet er en videreføring av miljømål satt i miljøprogram og miljøoppfølgingsplan (MOP) definert i tidligere faser. Miljømålene skal samsvare med de føringer som er gitt gjennom Helse Sør-Øst RHF sine miljømål, som er forankret i «Grønt sykehus» Prosjektrapport II. «Grønt Sykehus» er en samarbeidsarena på miljø for de 4 helseforetakene. Dette danner konkret grunnlag for miljøoppfølgingsplanen i denne fasen.
Prosjekteier har lagt til grunn at Somatikkbygget, PHA Nord og Sør skal BREEAM sertifiseres og oppnå nivået Very Good. De øvrige byggene har kun egen MOP. Den delen av bygningsmassen som skal ombygges er i stor grad underlagt vern. For disse utarbeides det miljøoppfølgingsplan tilpasset vernekravene, men som tar utgangspunkt i "Standard for klima og miljø i sykehusprosjekter" utarbeidet av Sykehusbygg HF og godkjent av Helse Sør-Øst RHF.
Utvikling av modeller i henhold til prinsipper om åpen BIM har stått sentralt gjennom hele forprosjektfasen. Prosjekteringsgruppen benytter BIM360 med Autodesk Revit 2022 som muliggjør datalagring på serverlokasjon i EU. Det er opprettet rutiner for tilgjengeliggjøring og oppdatering av innhentet og produsert grunnlag slik at alle fagdisipliner til enhver tid benytter kvalitetssikret oppdatert grunnlag i sine arbeidsmodeller. Visualisering av mottatt grunnlag har vært et fokus for innhold i tverrfaglig modell og bidratt til at fagdisiplinene har flere informasjonskilder når løsninger detaljeres.