Oppdragsgiver
Helse Møre og Romsdal
Areal
58 000 m² nybygg, 5000 m² rehabilitering
Fagområde
Prosjekteringsgruppeledelse, arkitekt, interiørarkitekt, ansvarlig søker
De prosjekterte løsningene legger til rette for pasientens helsetjeneste, en attraktiv arbeidsplass med stabile fagmiljø, robust kompetanse og god samhandling. Akuttsjukehuset på Hjelset har vært igjennom en optimaliseringsfase, som har resultert i en reduksjon av bruttoarealet fra 72.000 m² i opprinnelig forprosjekt til 58.000 m².
Arkitekt har utarbeidet et nytt konsept innenfor nye areal- og styringsrammer med fokus på HMS, kostnad, kvalitet, byggetid og miljøriktige løsninger. Det arbeides intensivt for at byggeoppgaven skal gjennomføres uten skader på personell innenfor styringsramma for kostnader med løsninger som innfrir kravene til funksjonalitet, kvalitet og miljøoppfølgingsplanen innen utgangen av 2024. Det distriktsmedisinske senteret i Kristiansund omfatter ombygging av deler av det eksisterende lokalsykehuset på ca. 20 000m2.
Arkitektur
Det er lagt vekt på at sykehuset skal representere god samtidsarkitektur, fremtidsrettede løsninger og tiltalende lokaler for alle brukere av anlegget, slik at det blir en attraktiv arbeidsplass med stabile fagmiljø som kan sikre den beste pasientbehandlingen. Det er vist stor omsorg for det universelt utformede interiøret, med gode offentlige møteplasser med robust, taktil, material og farge -bruk, samt integrert kunst. Bygningsstrukturen med lameller gir godt utsyn til det vakre omkringliggende landskapet og utnytter den skrånende tomten på en optimal måte.
I det åpne landskapet vil det store sykehusanlegget være godt synlig på lang avstand. Utformingen er med på å dempe virkningen av det store anlegget, med sine hovedvolum i ulike høyder. Viktige styrende forutsetninger har vært stramme budsjettmål, god driftsøkonomi samt industriell byggemåte med stor grad av prefabrikasjon og systematikk og kort monteringstid. Som hovedmateriale for fasadekledning er det derfor valgt kassetter i anodisert aluminium. Materialet egner seg meget godt i det vind og fuktutsatte lokalklimatiske miljøet og overflaten spiller på lag med dagslysets skiftninger, og oppleves i et bredt spekter av variasjoner avhengig av lys og betraktningsvinkel. De lave volumene er utført i mørk og de høye i lys eloksering. Sykehusets auditorium som ligger mot forplassen signaliserer sykehusets hovedinngang og tegner seg som et eget, lukket volum kledd med trepanel.
Funksjon
Akuttsjukehuset på Hjelset består av et bygg spesialtilpasset for somatikk og et bygg for psykisk helsevern - forbundet med en glassinnkledd gangpassasje i to etasjer. Samlokalisering av somatiske og psykiatriske funksjoner legger til rette for integrasjon og tverrfaglig samarbeid. Det er lagt opp til sambruk av medisinske servicefunksjoner og fellesfunksjoner, slik som kjøkken, forskning og møtearealer. Sykehusets fysiske utforming skal understøtte virksomheten på alle nivåer, og god funksjonalitet og logistikk med gode orienteringsmuligheter for pasienter og ansatte er nøkkelbegreper i prosjektet. Etableringen av ekspedisjoner, selvinnsjekk og flere typer ventesoner tilpasset pasientenes behov i nærhet av trapp og heis i alle etasjer er et eksempel på dette.
Tunge behandlingsfunksjoner er samlokalisert mot øst. Akuttmottak med helikopterlandingsplass er plassert med nær tilknytning til bildediagnostikk og observasjon/ korttidspost, operasjon, postoperativ og intensivavdeling, samt sterilsentral. Det er skilt mellom dagbehandling og inneliggende pasienter.
Dagbehandling med poliklinikker og dialyse er plassert lett tilgjengelig fra hovedinngangen på inngangsplanet og de fire laveste etasjene.
Sengeområder, pasienthotell, barneavdeling og fødeavdeling er samlet i de øverste etasjene for effektiv drift. Varemottak, sengevask, sterilsentral, FDVU og produksjonskjøkken i nederste funksjonsetasje sikrer effektiv logistikk. Psykisk helsevern inneholder psykiatrisk akuttmottak og polikliniske områder, samt sengeplasser hvorav flere er skjermede.
Pasienten er i fokus for all planlegging og utforming. Sikkerhet, integritet og komfort ivaretas ved at alle pasienter har egne sengerom med bad. Dette gir mer privatliv, mindre risiko for feilmedisinering og smittepredning. Det er også lagt til rette for at helsepersonell kan arbeide i team hos pasienten og tilby avansert diagnostisering og behandling fra flere spesialiseringer samtidig.
Fleksible løsninger for fremtidens behandlinger har vært førende for valg av løsninger. Det er etablert en robust bygningsstruktur med gode etasjehøyder, som er egnet til å møte sykehusets behov i mange år fremover, med mulighet for mange ulike romtyper, god tilgang til dagslys, teknisk infrastruktur og forsyning. Dette er med på å legge til rette for bygningsmessige tilpasninger til fremtidig utvikling av arbeidsmetoder, forskning, og tekniske løsninger.
Gjennomføring
Prosjekteringen utføres innenfor rammen av delte totalentrepriser med samspill. Det samarbeides gjennom ukentlige prosjekterings og temamøter med entreprenør, byggherre (SB/HMR) og PG, hvor det blir jobbet etter en gjennomføringsmodell basert på VDC (Virtual Design and Construction).
Det er planlagt fremdrift med samtidig prosjektering og bygging med pakkeforløp etter LEAN prinsipper i samarbeid med entreprenør, oppdragsgiver og tekniske fag.