Oppdragsgiver
Nesodden Kommune
Areal
11 400 m² BTA (b.tr. 1)
Funksjon
Flerbruksbygg med ungdomsskole, kulturskole, folkebibliotek, helsestasjon, kommuneadministrasjon, kafé og kulturlokaler
Fagområde
Arkitekt, ansvarlig søker, ansvarlig omregulering
Miljøkrav
Passivhus/energiklasse A < 90 kWh/m2/år, EPD-krav til materialer
Vinnerprosjekt i begrenset plan- og designkonkurranse 2008. Prosjektet ble videreutviklet i samspill med entreprenøren og ført til målrettede, praktiske og kost/nytte-effektive løsninger som har gitt merverdi til oppdragsgiver. Bygningen ble overlevert innen tid og budsjett etter vellykket samarbeid i alle faser.
Prosjektet fanger opp og spiller på de særpregede kvalitetene ved tomta: Tomtas topografi gir form til et indre landskap i bygningen som definerer fellesarealene som fordeler seg på tre ulike nivåer i hovedetasjen. Biblioteket er lagt som det sentrale rommet i bygget, til dels åpent over de to etasjene. Funksjonene er lagt rundt dette åpne rommet som ligger som et ”gjennomsiktig” og lett tilgjengelig areal som åpner seg mot naturen og sola i sør.
To atrier underdeler bygningsmassen; skolen omkranser det største av disse, der knauser og trær er bevart, mens kommuneadministrasjonen er lagt rundt et mindre atrium som også gir dagslys til de indre delene av fellesarealene. Hovedtrappa er gitt en skulptural form og ligger sentralt i det åpne fellesrommet; bibliotekets hjerte.
Byggets ventilasjonsløsninger er basert på fortrengningsprinsippet, med bruk av termisk masse og overflater/materialer med hygroskopiske egenskaper. Det er valgt betong for bærende konstruksjoner og dekker. For å gi god fleksibilitet over tid, er innvendige vegger hovedsakelig i lette materialer.
Veggflater benyttes til akustikkdemping sammen med vertikale bafler montert til tak. Naturlig/hybrid ventilasjonsløsning reduserer omfang tekniske føringer ved tak og dermed også behovet for nedhengte himlinger.
Fasadekledning er i treverk; hovedsaklig i Kebony, med smalt, beiset faspanel i inntrukne partier og mot atrieene. Vinduer er i treverk med utvendige aluminiumsbeslag, med solavskjerming som skyvbare felter med automatisk styring. Større glassfelt er med aluminiumsprofiler.
Sambruk og flerbruk av arealer har vært en førende forutsetning i planleggingen av kommunesenteret, samtidig som det har vært viktig å gi identitet til de ulike funksjonene. Sambruksfokuset har gitt arealeffektive løsninger som et viktig miljø-og energigrep i prosjektet.
Det er satt ambisiøse miljøkrav til prosjektet, som er tildelt midler fra Enova som Forbildeprosjekt. Tangenten er blitt et viktig møtested for kommunens innbyggere, og er forbildeprosjekt i "Arkitektur skaper verdi", en eksempelsamling i regi av Arkitektbedriftene i Norge.
Samarbeidspartnere
Berg & Dyhring AS
Beate Ellingsen AS
Faser
Plan- og designkonkurranse, skisseprosjekt, forprosjekt, detaljprosjekt, oppfølging byggeplass. Endring reguleringsplan.